♬♪rakyat jelata♬♪

Kanta dunia integralSeribu langkah ku susun taktala melihat papan tanda selamat datang itu. Terasa berkobar-kobar semangat dijiwa untuk melangkah ke dunia intelektual. Pang ! Pang ! Pang ! Pipi itu ku tampar bertalu-talu tanda tidak percaya.

Allah.. sebak didada ku tahan sedaya upaya. Bagaikan mimpi kini aku bergelar mahasiswa. Kata mereka dunia itu penuh dengan pancaroba. Kata aku dunia ini untuk insan terpilih. Mereka yang dipilih Allah untuk terus memajukan diri selari dengan syariat islam.

Hari berganti bulan. Bulan berganti tahun. Pembelajaran yang dilalui makin sukar. Diri ini makin rapuh serapuh daun maple yang gugur pada musim luruh. Menangis meraung mengadu hanya itu yang mampu aku lakukan. Kadang kala aku terasa give up untuk terus melangkah namun kekuatan itu harus disalurkan. Perjuangan ini hanya berbaki kurang dari setahun lagi. 

Ku tatap buku itu bagaikan tiada nafsu. Tiada sekelumit rasa untuk terus mentelaah. Sukarnya integral limit itu hanya Allah yang tahu. Beraksi bertinju bersama ribuan nombor buat mata aku berpinar. Belum lagi masuk formula yang perlu dihafal. Allah..


" Allah tidak akan mengubah nasib seseorang hamba melainkan dirinya sendiri mengubahnya "


Kenyataan yang berlayar di kotak fikiran aku itu buat diri ini tersedar dari lamunan yang panjang. Istighfar ku lafazkan tanda khilafnya diri ini. Aku mengambil wuduk  lantas menunaikan solat sunat taubat dan disusuli dengan solat sunat hajat.

Allah.. Aku tahu bukan saja-saja kau campakkan aku dalam dunia integral ini. Bukan saja-saja kau biarkan aku terus bergelumang dengan million nombor ini. Bukan saja-saja kau letakkan aku dalam dunia matematik ini.

Melainkan kau tahu apa yang terbaik buat diri ini. Melainkan kau lebih arif tentang keperluan insan kerdil ini. Melainkan kau mahu aku mengerti bahawa lihat lah dunia integral itu dengan kanta hati.

Allah.. seandainya suatu hari nanti aku makin rebah.. kau salurkan lah aku obor kekuatan agar aku bisa terus gah berdiri di pentas matematik ini. Aku ingin jadi seperti Al-Khawarizmi. Tokoh matematik islam terunggul. Insan yang berjaya menjadikan matematik dan islam suatu molekul yang tidak boleh berpecah.
Note : Islam dan matematik ibarat irama dan lagu. Suatu atom yang berkait rapat. Ingat,matematik itu indah. Ianya tidak sukar tapi sangat sukar seandainya kita tidak melatih diri untuk terus mencintainya. Kata orang tak kenal maka tak cinta. Itulah kanta dunia integral.


No comments:

Post a Comment

thanks for your comment ^^

Penulisan ini bukan kerana nama