♬♪rakyat jelata♬♪

Bicara bersama bondaYa Allah Ya Tuhanku,
Mungkin aku tidak mampu membahagiakan
Ibu bapa ku dengan kemewahan dan kasih sayang..
Dengan pertolonganMu..
Perkenankanlah doaku..
Hanya doa yang dapat aku berikan kepada mereka..

'' Ya Allah..
Ampunlah aku, kedua-dua ibu bapaku 
dan kasihinilah kedua-duanya sebagaimana mereka mengasihi aku sejak kecil.."

Amin Ya Rabbal Alamin.


Usai solat doa dititipkan buat ayahanda dan bonda. Moga Allah berkati. Hujan rahmat membataskan pergerakan. Tapi itu bukan penghalang. Lantas peluang itu diambil untuk berbicara bersama bonda. Meluahkan isi hati. Melakarkan kasih sayang.

Benarlah bicara bonda itu memang menusuk kalbu. Walau pelajarannya terbatas pada waktu namun buah fikirannya terkandung hikmah tersendiri. Bicaranya bukan hanya bicara kosong. Bicaranya mampu mengetarkan hati dan mangalirkan mutiara jernih. Pada bonda aku luahkan segala masalah yang mengasak diri. Bonda tekun mendengar sambil mencipta solusi.

Kata bonda memang jalan berjuang itu sukar. Pelbagai onak dan duri. Tapi setiap dugaan itulah yang akan membuatkan kita tersenyum kelak. Bilamana memori itu diputarkan kembali di layar fikiran. Kita mungkin menangis hari ini kerana betapa sakitnya terpijak duri di jalan perjuangan itu. Tapi percayalah suatu hari nanti kita akan mengalirkan tangisan kegembiraan atas sabit sebuah kejayaan.

Bicara bonda lagi. Mungkin kita diuji dengan pelbagai bentuk ujian masa kita belajar. Mana tahu dengan izin Allah kita dapat pekerjaan bagus nanti. Sebelum nak capai kejayaan, Allah akan hadirkan pelbagai ujian sebab harga sebuah kejayaan itu perlu dibayar dengan kesusahan pada permulaannya.

Allah.. sebak di dada tak tertahan lagi bilamana mendengar setiap patah perkataan bicara bonda itu. Thanks Allah for giving me great mother ever. Alhamdulillah.


Bonda,
anakanda masih memerlukan petunjuk,
ke jalan kebahagian,
dunia dan akhirat,
setia mengajar erti kekuatan,
restu dan doa bonda iringkan,
terima kasih atas segalanya,
jasa bonda akan anakanda kenang,
kerana engkaulah ibuku..

No comments:

Post a Comment

thanks for your comment ^^

Penulisan ini bukan kerana nama